Rower: udzielasz się towarzysko, wypoczywasz i nabierasz tężyzny fizycznej - i wszystko to jednocześnie

Rajd na piknik"Kaczka na talerzu"

DSCN0379 wynik

26 maja KTR „Cyklista” w Kaliszu oraz Stowarzyszenie Emerytów, Rencistów i Inwalidów Policyjnych zorganizowali rajd  rowerowy na imprezę promocyjną po nazwą „Kaczka na talerzu”, która odbyła się na Wolicy k/Kalisza. Organizatorem wydarzenia sfinansowanego przez Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego była Wielkopolska Izba Rolnicza. 
Uczestników imprezy częstowano roseł z kaczki z makaronem domowej roboty, gulaszem z kaszą ,pasztetem z kaczki. Do kaczek podawano surówki, buraczki oraz pieczywo.
W ramach wydarzenia odbyły się także pokazy kulinarne. Podczas pokazów przygotowana została czernina z kaczki, kaczka pieczona faszerowana i kaczka  w pomarańczach. Kucharz szczegółowo omówił poszczególne etapy przygotowania potraw oraz kulinarne sztuczki, które ułatwiają przygotowanie potraw z kaczki. W ramach pokazów szef kuchni zademonstrował również sposób na tzw. luzowanie kaczki. W trakcie pokazów wskazywano także na walory smakowe i odżywcze kaczek. 
Ważnym elementem realizacji zadania „Kaczka na talerzu” był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z kaczki, który miał na celu ukazanie tradycji kulinarnych oraz umiejętności i pasji uczestników.
Do Konkursu zgłosiło się 7 Kół Gospodyń Wiejskich z następującymi  potrawami: kaczka nadziewana farszem z podrobów, kaczka faszerowana rożnymi rodzajami mięs ze słodkim dodatkiem, zupa z kaczki pod nazwą „zupa teściowej”, kaczka pieczona w glazurze miodowej, kaczka w sosie własnym zpyzami i kapustą zasmażaną.
Wydarzeniu towarzyszyły konkursy plastyczne i zręcznościowe dla dzieci nawiązujące tematycznie do kaczki. Za udział w konkursie można było zdobyć cenne nagrody m.in. książki kucharskie dla dzieci, paletki, twisting, gry planszowe oraz puzzle. 
W ramach imprezy „Kaczka na talerzu” odbył się także występ Wacława Masłyka z zespołem Żubrosie. Ponadto można było także wysłuchać występu zespołu ludowego Korzeniewianki.  
"Kaczka na talerzu" okazała się niezwykle udanym wydarzeniem, które połączyło pasjonatów gotowania, lokalną społeczność oraz miłośników dobrej kuchni w celebracji tradycji i kulinarnych smaków.

Tekst: Marek Glapiński

Zdjęcia: Adam Wojcieszak
                                                                                                        
                                                                                                                                         
                                                                                                                                          
                                                                                                                                              
                                                                                                                                                                      

 



                                                                                                                                                                     

UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem